Kahvenin Faydaları Nelerdir?
Sevgili kahve, her halinle ne güzel şeysin sen! 🙂 Benim gibi kahveyi çok seviyorsanız ne mutlu size; çünkü kahvenin faydaları saymakla bitmiyor. Eh, her şeyin fazlasının zararı olduğunu daha yazının başında hatırlatalım. Zayıflamak isteyenler, her zaman enerjik olmak isteyenler, henüz kahvenin faydalarını bilmiyorsanız bu yazımızı mutlaka okuyun.
Kahvenin faydaları nelerdir?
- Antioksidan yönünden zengin olan kahve hücrelerin yaşlanmasını yavaşlatır.
- Vücudu toksinlerden arındırır.
- Depresyonu azaltası da kahvenin faydaları arasında.
- Tip 2 diyabet, bunama, siroz gibi hastalıklara karşı koruyucu rol oynar.
- Kafein kan dolaşımından beyne geçerek dopamin salgısının arttırır. Bu da kişinin bilişsel fonskiyonlarını arttırarak daha enerjik olmasını sağlar.
- Kilo vermek, hızlı zayıflamak isteyenler bu bilgiyi bir kenara not etsin: Spordan veya masajdan yarım saat önce içilen kahve yağ hücrelerinin yakımını hızlandırır.
- Metabolizmayı hızlandırarak hızlı kilo vermeyi sağlar.
- Kahve, enerji metabolizmasında rol oynayan B vitaminleri (riboflavin, niasin, pantetonik asit), magnezyum, potasyum ve manganez gibi birçok vitamin ve mineralden zengindir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir. Böylece mevsim geçişlerini daha kolay atlatabilirsiniz.
- Tok tutar. Özellikle yaz aylarında daha uzun süre tok kalmak için sütlü kahve içmeyi tercih edebilirsiniz.
- Tatlı isteğini azaltır. Yine hızlı zayıflamak isteyenler kahvenin en güzel faydası bu sanırım.
- Kan dolaşımını hızlandırır. Bu şekilde yüksek tansiyonunuzu düşürebilir ve vücut sistemlerinizin her birini çok daha iyi çalışır hale getirebilirsiniz.
- Henüz kesin tedavisi bulanamayan migren ağrılarına kahvenin iyi geldiği söylenir.
Kahve içerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Kahvenin faydalarından yararlanmak için kahveyi doğru ölçüde ve doğru zaman diliminde tüketmeniz gerekmektedir.
Yetişkinler için günde 3-4 fincan kahve tüketmek yeterlidir. Günlük olarak 400 miligramdan fazla kafein almamaya özen gösterilmelidir. Bu oran da ortalama 3 tatlı kaşığı kahveye denk gelmektedir. Kahvenin etkileri bünyeden bünyeye değişmektedir. Bazı kişiler için günde 3-4 kahve içmek olumsuz durumlar yaratmazken kafein toleransı düşük kişilerde de mide bulantısı, stres ve uykusuzluk gibi durumların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Çocukların ve yaşlıların kafeini tölere etme derecesi düşük olacağı için kafein tüketimi 1 tatlı kaşığı ile sınırlandırılmalı.
İlaçlarla içmeyin. Kahve, mide asiditesini yükseltebileceği için reflü, mide yanması, ülser gibi rahatsızlıklar için kullanılan ilaçların ve antibiyoriğin etkisini azaltabilir.
Kahveyi tok karnına için. Aç karna içilen kahve, stres hormonlarını aktifleştirerek günlük ruh halinizi bozabilir. Yemekle birlikte ya da yemekten hemen sonra içilen kahve, besinlerin faydalarının emilimini azaltabilir.
Türk kahvesi adını nereden alıyor?
Toplumumuzda en çok tercih edilen kahve çeşidi ise Türk kahvesi. Türk kahvesi diye bilinen kahve aslında bir kahve çeşidi değil, pişirme yöntemidir. Türklere özgü olarak cezvede pişirilme yöntemi sebebiyle adına Türk kahvesi denir.
Hamilelikte kahve tüketimi nasıl olmalı?
Hamilelikte kahve tüketimine de son derece dikkat edilmeli. Kafein, plasentadan anne karnındaki bebeği geçeceği için hamilelikte fazla kahve tüketimi düşük, ölü doğum, prematüre doğum gibi durumlara yol açabilir. Bu yüzden hamilelikte kahve tüketimine son derece dikkat edilmeli, doktorun verdiği tavsiyelere uyulmalı.
Hangi kahveler ne kadar kafein içerir?
Her kahvenin içinde bulunan kafein miktarı, kavvenin çekiğdeğine, kavrulma süresine ve kahve miktarına göre değişiklik göstermektedir. Kahvenin faydalarından yararlanmak için doğru miktarı tükettiğinizden emin olun.
- Espresso (30ml) = 65 mg
- Hazır kahve (240ml) = 30-90 mg
- Türk kahvesi (1 fincan= 30ml) = 30 mg
- Filtre kahve (1 su bardağı = 240ml) = 95 mg
- Double-shot espresso (60ml) = 120 mg
- Latte veya Mocha (240ml) = 120 mg
- Kafeinsiz kahve (240ml) = 3 mg
Kahve demişken, kahve çeşitlerini ve evde yapabileceğiniz kahve tariflerini görmek için tıklayın.